Címoldal > Várandósság > Terhesség a COVID-19 járvány idején

Terhesség a COVID-19 járvány idején

Minthogy első alkalommal szembesülünk a koronavírus-járvánnyal, teljesen normális, ha valaki aggódik amiatt, hogyan alakulnak majd a dolgok. Különösen érthető a terhes nők aggodalma, hiszen ők még a meg nem született gyermekükért is felelősek. Figyelemmel kell kísérni és be kell tartani a felelős szervezetek intézkedéseit, mint bárki más, ugyanis a terhes nőkre ugyanazok az utasítások vonatkoznak. De mi az, ami a terhes nők számára más a koronavírus járvány idején? 

1. Terhes nők veszélyeztetettsége és a vírus átadása a magzatnak

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a terhes nők nincsenek nagyobb veszélynek kitéve, mint az általános lakosság, azonban az alapbetegségekben szenvedő terhesekre külön figyelmet kell fordítani. Terhes nőknél a koronavírus okozta betegség lefolyásában általában megfigyelhetők az influenza/megfázás enyhe tünetei, leginkább a köhögés, a láz és a légszomj.

Nem bizonyított, hogy a fertőzés átterjedhet a magzatra a terhesség ideje alatt, nem áll rendelkezésre a vetélés megnövekedett kockázatára vonatkozó adat, és a vírusnak a női reprodukciós rendszeren keresztül történő továbbadásáról sincs adat. Minthogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a vírus átterjedhet a magzatra a méhen belül, nem valószínű, hogy a magzatban a vírus miatt genetikai rendellenesség alakuljon ki.

A COVID-19 járvány ellenére a terhes nőknek saját döntésük alapján nem javasolt kihagyni az orvosi ellenőrzéseket. A terhesség alatt fellépő akut COVID-19 fertőzés esetén a terhes nőknek a hivatalosan kiadott ajánlásokat kell követniük. A nőgyógyász által végzett vizsgálat 14 nappal a fertőzés után ajánlott.

2. Orvosi vizsgálat a járvány idején

Az emberek közti kontaktusok csökkentése és ezen keresztül a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében több helyen csak a sürgős esetekre korlátozódnak a vizsgálatok. Így elkerülhetők a tömött orvosi várók és ott a fertőzés átadása a terhes nőknek. Az egészséges terhes nők vizsgálata is korlátozva van, ami azt jelenti, hogy a magzat egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges vizsgálatokat mind el fogják végezni. 

Minden egészségügyi intézményben további intézkedéseket is hoztak a biztonság érdekében. A megszokottnál jóval kevesebb emberrel fog találkozni, mert a cél a kontaktusok számának csökkentése és így a koronavírus-fertőzés átadására való esély minimalizálása. Tartsa a kapcsolatot a nőgyógyászával, aki tanácsot fog adni azzal kapcsolatban, hogy mikor és hova menjen vizsgálatra, hogy a terhessége egészen élete egyik legfontosabb napjáig, a szülésig zavartalan legyen.

3. Szülés a járvány ideje alatt

Amikor nőgyógyászával találkozik, beszéljék meg a szülés lehetőségeit, amelyek gyakorlatilag ugyanazok, mint a járvány előtt. A szülészeti osztályokon is történtek a járvány időszakára vonatkozó intézkedések.

A szülések alkalmával is a legfontosabb a koronavírus-fertőzés lehetőségét a minimumra szorítani. Ez azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb kontaktus jön létre az egészséges egészségügyi dolgozókkal. Úgy élvezheti az újszülöttel és legközelebbi szeretteivel az otthonlétet a leggyorsabban és szövődményektől mentesen, ha minden szabályt betart.

A koronovírus-fertőzés jeleit tapasztaló terhes nőknek a szülés megindulásakor előre értesíteniük kell a helyi kórházat az érkezésükről és a betegségükről. A koronavírus-fertőzés nem befolyásolja a szülés módját.

4. Szoptatás

A szoptatásnak számos előnye van a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Eddig nem bizonyították, hogy a vírus anyatejjel átadható a gyermeknek, és a szoptatás előnyei szignifikánsan nagyobbak, mint a koronavírus-fertőzés kockázata. Így a szoptatás a koronavírus-járvány ideje alatt is mindenképpen ajánlott, még akkor is, ha az anya fertőzött.

A fertőzött anyának megelőző lépéseket is kell tennie:

  • Kezet kell mosnia, mielőtt a babához, a melleihez, a mellszívóhoz vagy a cumisüveghez ér.
  • Szoptatás közben maszkot kell viselnie.
  • A mellszívót csak ő használhatja.
  • A mellszívót minden használat után alaposan meg kell tisztítania.
  • A gyermeket egy egészséges nőtől származó tejjel is lehet etetni.

5. Mit kell tenni, ha terhessége alatt felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja?

A terhesség alatt fellépő akut koronavírus-fertőzés esetén a terhes nőknek a hivatalosan kiadott ajánlásokat kell követniük, mint bárki másnak.

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint láz, köhögés, vagy a tüdőgyulladásnál fellépő légszomj, keresse meg háziorvosát, és egyeztesse vele a betegség kezelését. A nőgyógyász által végzett vizsgálat 14 nappal a fertőzés után ajánlott.

MARADJON OTTHON és vigyázzon magára! 

Ha otthon vagyunk, több időnk van elkészíteni az egészséges ételeket. Lehetőség szerint kérjen meg valaki mást az élelmiszerek vásárlására, hogy így elkerülje a fertőzés nagyobb kockázatát, vagy vásároljon élelmiszert online.

Szedjen folsavat! A folsav csökkenti annak az esélyét, hogy a gyermek velőcsőzáródási rendellenességgel szülessen, amely a gerinc és az agy összeköttetését érinti. Folsavat tartalmaz a brokkoli, a spenót, az avokádó és a spárga, de étrendkiegészítőkben is megtalálható az egészséges terhességhez szükséges többi tápanyag mellett. A Novalac Prenatal egy kapszulában tartalmazza a baba egészséges fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot - folsavat, kiválóan felszívódó és a gyomrot nem irritáló vasat és DHA omega-3 zsírsavat, amelyek biztosítják a gyermek agyának és látásának egészséges fejlődését. Megfelelő a terhesség tervezésének időszakában, terhesség alatt és a szoptatás idején.

Fordítson időt magára, tegyen egy hosszú sétát a természetben, ahol nincsenek emberek. Fedezzen fel a környezetében jó helyeket, amelyek a baba sétáltatásakor majd hasznosak lehetnek.

Maradjunk otthon, és győzzük le a vírust az egészséges életmóddal!

Forrás: Pregnancy and birth during the time when infections with the COVID-19 are spreading

 

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.