Címoldal > Várandósság > Hogyan változik meg az élete a szülés után?

Hogyan változik meg az élete a szülés után?

Közeledik a szülés várható időpontja, és egyre gyakrabban gondolkodik azon, hogyan fog megváltozni az élete az újszülött megérkezését követően? Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges forgatókönyvet.

1. Minden idejét az újszülöttre fogja fordítani.

Gratulálunk – hazaérkezett az újszülött, az élete pedig nagyon szép irányba, de kicsit megjósolhatatlanul fog megváltozni. Teljesen az újszülötthöz igazítja a napirendjét. Az újszülöttek akár 18 órát is alszanak egy nap, de az alvás kisebb szakaszokra tagolódik. Az alvások között van az etetés, az öltöztetés és sok-sok dédelgetés. 

TANÁCS: Az első hetekben nagy a felfordulás, de később az újszülött már megszakítás nélkül is alszik hosszabb ideig. Egyre kiszámíthatóbb lesz a napirendje, az anyukák pedig az időmenedzsment bajnokai lesznek.

2. Egy új, nagy klubhoz csatlakozik most

Hirtelen sok barátja lesz. Séta közben még idegenek is mosolyognak, megkérdezik a baba nevét, vagy hogy mennyi idős. Bekapcsolódhat a babákról és a nevelésről szóló beszélgetésekbe is... Ezt az új klubot, amelyikhez a baba születésekor csatlakozott szülőségnek hívják, és ebben sok társa lesz. Élvezze!

TANÁCS: Ki fogja fejleszteni a saját nevelési módszerét, és ez eltérhet attól, amit a barátainál vagy a szomszédainál tapasztal. Ne aggódjon, és bízzon magában – az Ön családja számára a saját módszere a legmegfelelőbb.

3. Meg fog változni a kapcsolata partnerével

Kapcsolatuk dinamikája is meg fog változni. Most már van még valaki, akinek nagy szüksége van a figyelemre, így kettőjükre kevesebb idő jut. Ha az egyik szülő az újszülöttről gondoskodik, akkor a másik mellőzöttnek érezheti magát. Gyakori, hogy a szülők nem tudnak annyit beszélni egymással, mint régebben.

TANÁCS: Szervezzék meg, hogy együtt tölthessenek valamennyi időt. Kettesben beszéljék meg, mi történik a mindennapokban.

4. Új éjjeli menetrend

Jó (és leginkább elegendő) éjszakai alvás – mi is az? Az újszülött valóban megváltoztatja egy időre az éjszakai menetrendet. A jó hír az, hogy a rossz éjszakai alvás időszaka nem tart sokáig. A legjobb megoldás, hogy amíg a baba nem alussza át az éjszakát, addig párjával felváltva kelnek fel hozzá éjszaka.

TANÁCS: Amikor a csecsemő nap közben alszik, akkor ne akarja elvégezni gyorsan az összes házimunkát, hanem feküdjön le és pihenjen.

5. Sok látogatójuk lesz

A családja és a barátai is látni szeretnék majd az új családtagot. Amikor látogatóba jönnek, főleg a saját újszülöttekkel kapcsolatos tapasztalataikról beszélnek majd. Akkor fogadjon látogatókat, amikor már késznek érzi magát erre. Semmi gond nincs azzal, ha a látogatás előtt megkérdezi őket, egészségesek-e, valamint ha megkéri őket, hogy mossanak kezet, mielőtt a babát felveszik.

TANÁCS: Ha fáradt vagy túl sok dolga van, akkor teljesen elfogadható, hogy megkéri a vendégeket, halasszák későbbre a látogatást. A jó barátok ezt meg fogják érteni.

6. Legalább annyit fog grimaszolni, mint a kisbaba

A csecsemők a környezetük utánzásával és a velük való interakciók segítségével tanulnak A csecsemő fejlődését elősegítendő sok vicces dolgot fog majd csinálni vagy utánozni. A csecsemő felfigyel a nevetésre, a nyelvnyújtogatásra, különböző furcsa hangok utánzására.

TANÁCS: Néhány hét után észreveszi, hogy a csecsemő az arcát figyeli, megismeri és utánozza a neki mutatott arckifejezéseket.

7. Segítségre lesz szüksége

A csecsemők sok örömet okoznak, de sok figyelmet is követelnek. Ne akarjon mindent egyedül csinálni. Engedje, hogy párja is segítsen. Mindkettőjüknek szüksége van mindennap egy kis időre, amit saját magukra fordítanak, amíg a másik vigyáz a babára. Szabadidejében csináljon valami kellemeset – nézzen filmet, olvasson, sétáljon vagy vegyen egy lazító fürdőt.

TANÁCS: Ha egyedülálló szülőként neveli a gyerekét, ne féljen segítséget kérni barátaitól vagy családjától. A saját magára fordított idő új energiával tölti fel.

8. A csecsemőknek szükségük van arra, hogy beszéljenek hozzájuk

Amikor a csecsemőhöz beszél, két dolog történik. A csecsemő tanul, és a kettőjük közti kapcsolat is erősödik. Minél többet beszél hozzá, ő annál jobban tanul és annál szorosabbá válik ez a kapocs.

TANÁCS: Utánozza a csecsemő hangját – ba-ba, gu-gu, majd várja, hogy mit „válaszol”. Aztán megint ismételje meg az ő hangjait. Ez a gyakorlat a párbeszédre tanítja a csecsemőt.

9. A bűntudat normális dolog

A terhesség tervezésének időszakában és a terhesség ideje alatt is a leendő szülők többsége úgy gondolja, hogy amikor az újszülött megérkezik, akkor az élet tökéletes lesz. Később időnként szívesen visszatérnének a „régi életükhöz”, amikor még nem volt gyerekük. És minthogy valószínűleg nem élvezi a kicsivel töltött idő minden percét, bűntudata is lehet. Nincs egyedül ezzel az érzéssel. Teljesen normális dolog, ha valaki időnként több időt szeretne egyedül tölteni.

TANÁCS: Kérjen segítséget. Például ha a baba biztonságban az ágyában fekszik, felhívhatja egy barátját és beszélgethetnek egy kicsit. Büszke lehet arra, hogy egy új helyzetben feltalálja magát.

 

10. Rá fog jönni, hogy a gyerekeknek szóló könyvek élvezetesek

Ha eddig nem ismert gyerekeknek szóló könyveket, akkor most meg fogja szeretni őket. Sokat a szülőknek és a gyerekeknek írtak, így egyszerre szórakoztatnak és tanítanak is. A csecsemők szeretik az olvasást, és soha nem túl korai bevezetni őket a könyvek világába.

TANÁCS: A hangos felolvasás a későbbiekben arra ösztönzi a babákat, hogy ők is minél jobban olvassanak.

11. Mindenki hibázik

Lehet, hogy több könyvet is elolvasott már a gyereknevelésről és a szülői feladatokról, és megfogadta, hogy szülőként soha nem mond vagy tesz bizonyos dolgokat... Aztán pedig pontosan ennek az ellenkezője történik. Tökéletes szülők bizonyára léteznek egy ideális világban, de ez az ideális világ nem létezik. Elégedjen meg azzal, hogy egyszerűen csak „jó szülő”. Nyugodjon meg, ha időnként eltér az eltervezett nevelési elveitől, az még nem tesz kárt a gyerekben.

12. Bíráskodni fog.

Ahogy a gyerek nő, egyre fontosabb lesz a szülő bírói szerepe. Kezelnie kell a testvérek közti veszekedéseket, határokat kell szabnia, és időnként büntetnie is kell. A szülői feladatok közül a fegyelmezés nem a legkönnyebb és a legkellemesebb, de elengedhetetlen, és a gyerekeknek is szükségük van rá.

TANÁCS: Ha több gyerekük van, töltsenek mindegyikkel időt. Így mindegyik gyerek úgy fogja érezni, hogy elegendő figyelmet kapott.

13. A gyerekek iránti szeretet valódi

Egyes szülőkben ez már abban a pillanatban megjelenik, amikor először meglátják az újszülöttet, másoknál kicsit több időre van szükség. De biztosan eljön az a pillanat, amikor megtapasztalja, hogy milyen mélyek ezek az eddig nem ismert érzések, amikor a saját gyerekére néz. Legyen benne örömük, és tartson egész életükön át.

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.