Címoldal > Szoptatás > Szoptatás

Szoptatás

Szülés utáni táplálkozás - a szoptató kismamák táplálkozása

Az anyák szülést követő táplálkozása nem túl bonyolult, bár az aggodalmaskodó családi környezet, hogy mit kellene enni, igazi kínokat okozhat a legjobb szándék ellenére. Az anya étkezését már a terhesség ideje alatt és a szoptatás alatt is kiváló minőségű élelmiszereknek kell biztosítaniuk, mert csak ezáltal biztosíthatók a tápláló és kiváló minőségű anyatejhez szükséges arányok.

A szoptató anyák energiaigénye nagyobb, mint a nem szoptató nőké. Szoptatáskor az anya testfelépítésétől és a csecsemő szükségletétől függően átlagosan 500 kcal/nap mértékkel magasabb az energiaigény, mint egyébként. Legjobban a saját testsúly megtartása jelzi, hogy az anya ugyanúgy kielégítette a saját energia- és táplálékigényét, mint ahogyan a csecsemő szükségleteit is; a megfelelő havi súlycsökkenésnek maximum fél kilogrammnak kell lennie. Ha a szoptató anya étkezésekor nem fogyaszt elegendő tápanyagot akkor szervezete a gyermek számára szükséges tápanyagokat az anya készleteiből „aknázza ki”. Az egyes vitaminok és ásványi anyagok helytelen bevitele azonban közvetlenül befolyásolhatja az anyatejben lévő arányt.

Szülést követően az anyák gyakran nagyon kimerültek, és fáradékonyak lehetnek, ezen segíthet az egészséges táplálkozás. Minden egészséges étrend alapja a sokféleség, mértékletesség és a kiegyensúlyozottság. Vannak olyan élelmiszerek, melyek képesek elősegíteni a gyorsabb felépülést a várandósság után. Ugyanúgy, ahogy az újszülött számára fontos a napirend, az édesanya számára is fontos a megfelelő számú étkezés és az elegendő folyadék bevitel, ami nagymértékben befolyásolja az anyatej mennyiségét és minőségét.

Egy leves, ami vörös húsból különféle zöldségekkel főtt, erősít és lehetővé teszi a további folyadék bevitelét is. A főtt vörös hús kiváló vasforrás, ha azonban zöldséggel és magvakkal van kombinálva, (például gabona, rizs), akkor ez egy komplett étkezést jelenthet.

fehérje rendkívül fontos alkotóeleme a szoptató anyák étrendjének, különösen azért, mert a fehérje nagy részét a tej előállításához használják fel. A gyorsabb felépüléshez különösen fontos a Tryptophan aminosav, ennek az aminosavnak a legjobb forrása a hús és a tojás, valamint a gyümölcsök közül a banán és a füge, de különféle magok és a spenót is.

Ajánlatos közvetlen szülés után a gyümölcsökben található vitaminokat és ásványi anyagokat étrend-kiegészítőként bevinni. Ezek leggyakrabban olyan termékek, amiket a terhesség ideje alatt is bevihető, ezért azok fogyasztását a szoptatás első három hónapjában és a szülést követő lábadozási időszakban is folytatni lehet.

Szülés után csak kiváló minőségű desszerteket, például sötét csokoládét, fagylaltot fogyasszon, ami igazi élvezetet okoz, mivel ezek az antioxidáns (csokoládé) és kálcium (fagylalt) mellett a szerotonin (boldogsághormon) forrásai is.

Az anyatej összetétele és aromája a szoptató anya étkezésének tükre, ezért fontos szoptatás közben és közvetlenül utána a gyermeket és a lehetséges reakciókat figyelemmel kísérni. Hagyományos módon nem tanácsos néhány élelmiszereket fogyasztani, mellőzendő tehát a káposzta, bab vagy citrusok fogyasztása. Egyes csecsemők érzékenyebb emésztőrendszerrel és még mindig nem megfelelő fejlettségű immunrendszerrel rendelkeznek, ami emésztési problémát (bőrpír a baba popsiján, puffadás) és allergia kialakulását (bőr- és csalánkiütés) idézheti elő. Az elhagyásos diéta hatása terhes anyák esetében tudományosan még mindig nem bizonyított, ezért nem tanácsoljuk a terhesség alatt néhány élelmiszercsoport teljes mértékű elhagyását. Abban az esetben, ha az anya nyilvánvaló összefüggést vesz észre a tünetek között, fontos, hogy mielőtt ezekből saját döntést hozna, konzultáljon a gyermekorvosával.

Koffein, tein és teobromin a központi idegrendszerre vannak stimuláló hatással, ezek a kávéban, teában és a csokoládékban találhatóak meg. Ezek az anyagok nem okoznak nehézséget a csecsemőknél, ennek ellenére a szoptató anyáknak nem javasoljuk nagyobb mennyiségű fogyasztásukat, mivel az anyatejbe kerülnek és a baba idegrendszerére hatnak és álmatlanságot okozhatnak.

Az anya gyors felépülése és a csecsemő megfelelő fejlődése szempontjából legfontosabb az étkezés és az alvás helyes ritmusának a kialakítása. Így az anya és a gyermek azt kapja, amire szükségük van és mindketten rendkívül elégedettek lesznek.

 

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.