Címoldal > Szoptatás > Egy védőnő tanácsai

Egy védőnő tanácsai

A szülést követő első hónapokban az anyukák általában nagyon várják a védőnő látogatását, aki segít az újszülött ellátásában, és számos hasznos tanácsot is ad az anyukáknak.

A csecsemő székletének színe

A csecsemők széklete általában sárgás színű. Van valami baj, ha zöld? Önmagában a zöld színű széklet nem jelent semmit (ha más probléma nem merül fel). A széklet színe csak azt mutatja, hogy milyen gyorsan ment át a táplálék a bélrendszeren. Ha a babának nagyon gyors az anyagcseréje - és a folyékony ételt kapó csecsemőknél ez elég általános - akkor a széklet sárga színű. Ha az anyagcsere egy kicsit lelassul, akkor a széklet általában zöld lesz. Ha az anyagcsere ennél is jobban lelassul, akkor barna lesz a széklet (ami a szilárd étel esetében normális).

Elég tejet kap a baba?

A kórházból történő hazaérkezést követő néhány napban sok anyuka aggódik, hogy elég-e a tejük (különösen ha a kórházban nagyon erősen próbálkoztak a szoptatással). Az első három hónapban a csecsemők hetente 150-200 grammot híznak. Az anyukáknak gyakran elég nehéz pontosan lemérni a babát, ezért a következők is segíthetnek: 

 • A születést követő harmadik vagy negyedik naptól kezdve naponta legalább öt-hét nagyon nedves pelenkát kell lecserélni. 
 • A csecsemőnek nagyjából a harmadik naptól kezdve naponta háromszor-négyszer lesz széklete.
 • Gyakran akar majd enni (ez átlagosan naponta nyolc-tizenkét szoptatást jelent). A szoptatások nagyon eltérő időszakonként követhetik egymást, leginkább óránként, de lehet félóránként vagy három óránként is - erre nincs szabály.
 • A csecsemő egészséges látszik, egészséges, feszes a bőre, mozgékony és aktív.

Pelenkakiütés

Mit kell tenni, ha megjelenik a pelenkakiütés? 

 • Gyakran kell cserélni a pelenkát, szükség esetén éjszaka is.
 • A pelenka alatti bőrt langyos vízzel jól meg kell mosni (ne használjunk alkoholt tartalmazó nedves törlőkendőket).
 • Óvatosan, teljesen szárítsuk meg a bőrt (ne dörzsöljük).
 • Használjunk olyan balzsamot, amelyik védőréteget képez (ehhez valószínűleg több különböző balzsamot is ki kell próbálni, mire megtaláljuk a baba számára legmegfelelőbbet).
 • A babára nem szabad túl szoros pelenkát adni – a kicsit nagyobb pelenkákban jobban jár a levegő. 
 • Amikor lehetséges (amikor elég meleg van), akkor hagyjuk a babát pelenka nélkül valami könnyen tisztítható felületen.

Szülés utáni fizikai állapot

Szülés után teljesen normális a rosszabb fizikai állapot (az anyukák 80%-ánál előfordul). Ez a szülés utáni harmadik-ötödik napon kezdődik, és néhány napig tart. Előfordulhat, hogy az anyuka sír, fáradtnak érzi magát, ingerült vagy éppen aggódik stb. Nem szabad elfelejteni, hogy ez az állapot nem fog rendszeresen előfordulni az anyaság során, és viszonylag hamar el fog múlni. A következő módon segíthetünk magunkon:

 • Legyünk kedvesek magunkhoz. Együnk és igyunk eleget, aludjunk, amennyit csak lehet, ne ítéljük el magunkat azért, mert nem érezzük magunkat jól, és ne várjunk el magunktól túl sokat.
 • Kérjünk segítséget (anyuka, anyós vagy barátok - akikben leginkább megbízunk).
 • Beszéljünk az érzéseinkről, mert nem vagyunk egyedül ezekkel az érzésekkel. A legjobb, ha a párunkkal, egy jó barátunkkal vagy hasonló helyzetben lévő anyukákkal beszélünk.
 • Törődjünk magunkkal! Már egy frissítő zuhany, arcápolás, hajmosás vagy egy kis smink is segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat.
 • Igyekezzünk rendszeresen valami olyat csinálni, amit a szülés előtt is szívesen csináltunk (vásárlás, fürdő, egy jó könyv, fimnézés).
 • Pihenjünk! Feküdjünk le, amikor a baba is alszik!
 • Menjünk el sétálni! A friss levegő és a séta felélénkíti az embert.

Köldökcsonk kezelése

Az újszülött köldökcsonkjának ápolása az egyik legfontosabb feladat. Az anyukák sokszor félnek megérinteni vagy megemelni a köldökcsonkot, amelyet alaposan meg kell tisztítaniuk. Azt ajánlják, hogy steril gézlappal és fiziológiás sóoldattal tisztítsuk meg a köldökcsonkot (régebben alkoholt használtak, de az új tanulmányok szerint gyorsabban szárad le és esik le a köldökcsonk, ha fiziológiás sóoldattal tisztítják és szárazra törlik). Egy irányba töröljük le a köldökcsonkot. Ha széklet vagy vizelet ér hozzá, akkor sem kell aggódni, mindössze alaposan le kell tisztítani és meg kell szárítani. A köldökcsonk általában a szülés után pár nappal leesik, és addig várni kell a csecsemő első fürdetésével.

Látogatások

Még most is igen gyakori, hogy a rokonok és az ismerősök szeretnék minél előbb látni az újszülöttet, és elég hamar el is mennek látogatóba. Előfordul, hogy az újszülöttel bővült családnál szinte egymásnak adják a kilincset a látogatók. Jó szándékkal adnak sok (egymásnak ellentmondó) tanácsot is. Ez pedig akár túl sok is lehet egy anyuka számára. Még éppen szokják az új szerepüket, közben pedig körülöttük minden megváltozott, így ez általában egy elég érzékeny időszak. Tartanak tőle, hogy a látogatók behoznak valamilyen vírust (különösen az őszi-téli időszakban, illetve a ha kis gyerek is jön látogatóba), túl sokáig maradnak és ez a baba számára nagyon fárasztó lehet (különösen, ha mindenki kézbe is akarja venni). Ilyen esetekben nincs azzal semmi gond, ha az anyuka udvariasan megkéri a látogatókat, hogy akkor jöjjenek majd, amikor már kicsit nagyobb a baba, és amikor már ő is jobban érzi magát. Az apukák is segíthetnek a látogatók számának korlátozásában. Fontos az is, hogy az anyukák megbízzanak magukban, és azt tegyék, amiről tudják, hogy maguknak és a babájuknak jó.

Görcsös hasfájás

A szoptató anyukák gyakran felteszik maguknak a kérdést, hogy mit egyenek annak érdekében, hogy az újszülöttnek ne görcsös hasfájása. Gyakran nagyon leegyszerűsödik az étrendjük, nem esznek friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű ételeket, ami az anyukák egészsége szempontjából nem jó. Ez az étrend csak a régi mítoszokon alapszik, semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá. Annak sincs értelme, hogy az anyuka azért kerüljön bizonyos ételeket, hogy megakadályozza a babánál az allergiák esetleges kialakulását.

Első évében az újszülött annyi tejet iszik meg (a testsúlyához képest), amennyit későbbi élete folyamán soha nem fog. Beleinek sok ételt kell megemészteniük, ami nem könnyű feladat. Emiatt előfordulhatnak kellemetlen hasi görcsök és puffadás is. A babának úgy lehet segíteni, ha az óra járásával megegyező irányban masszírozzuk a hasát, és szem előtt tartjuk, hogy ezeknek a vígasztalhatatlan sírásoknak az ideje is véget ér majd, mindössze türelemre van szükség.

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek