Címoldal > Szoptatás > Az újszülött hazaérkezik – Az első napok otthon az újszülöttel és a szoptatás

Az újszülött hazaérkezik – Az első napok otthon az újszülöttel és a szoptatás

Az új családtag hazaérkezett. Elkezdődik a családdal való összeszokás időszaka. A család élete teljesen felborul, az első napok és hetek pedig az újszülöttről és az anyukáról szólnak.

Az anyukáknak rengeteg kérdésük szokott lenni. Most a leggyakoribb kérdésekre válaszolok, amelyek az újszülöttek és a csecsemők első pár hónapban tartandó étrendjére vonatkoznak. 

Milyen gyakran és mennyi ideig kell szoptatni?

A sikeres szoptatás érdekében rögtön a szülés után el kell kezdeni. Az újszülött már az édesanyjával való első testi kontaktus alkalmával megtalálja a mellbimbót és szopni kezd. Az első szoptatásnak addig kell tartania, amíg az újszülött abba nem hagyja a szopást és el nem engedi a mellbimbót.

A szülést követő első három-négy napban az anyatejet kolosztrumnak vagy előtejnek nevezzük.  Ez egy sűrű, sárgás folyadék, amely gazdag immunoglobinokban, fehérjékben, zsírban, ásványokban és zsírban oldódó vitaminokban. A kolosztrumot első védőoltásnak is szokták nevezni. Az első pár napban az újszülöttet olyan gyakran kell szoptatni, amilyen gyakran csak lehet. Fontos, hogy az újszülöttet egészen addig kell az első mellen tartani, amíg magától el nem engedi a mellbimbót, és csak utána kell neki felkínálni a másikat.

Eddig még egyszerűen működnek a dolgok, az újszülött az anyukájával együtt az újszülöttosztályon van, ahol a nővérek minden probléma megoldásában segíteni tudnak. Az anyuka és az újszülött általában a harmadik napon hagyhatja el a kórházat, és innentől már az otthoni környezetben ismerkednek egymással. Az anyukáknak nem szabad ettől félniük.  Minden anya megtesz minden tőle telhetőt a babájáért ebben az adott pillanatban is.

A szülés utáni harmadik és ötödik nap között átmeneti tej termelődik, majd a második-harmadik héttől érett tej. Az első hónapban mindig mellre tesszük az újszülöttet, amikor ő igényli azt, és minden alkalommal növeljük a szoptatás idejét. A csecsemő az első öt percben szopik a legerősebben és ekkor issza meg a legtöbb tejet, ezért a szoptatás 10-20 percig kell, hogy tartson. A csecsemőnek teljesen ki kell ürítenie a mellet, mert ha ezt nem teszi meg, akkor az anyának kell utólag gondoskodnia erről.

Mit kell tenni, ha a szoptatás nem lehetséges?

Előfordul, hogy az anyuka minden erőfeszítése ellenére sem lehetséges a szoptatás, mert egyszerűen nem termelődik elegendő tej, vagy mert egészségügyi okokból nem javasolják. Ilyen esetekben fontos, hogy az anya ne érezze magát hibásnak, mert ez nem is indokolt és a babával való kapcsolatnak sem tesz jót. 

Ha a szoptatás nem lehetséges, akkor a csecsemőnek megfelelő tápszert adunk, hat hónapos kor után pedig szintén az életkorhoz megfelelő tápszert. A csecsemőtápszer alkalmas az anyatej helyettesítésére, mert a tápanyag-összetétele és tápértéke a lehető legjobban megközelíti az anyatejét, így megfelelően képes elősegíteni a csecsemő fejlődését és növekedését.

Hányszor kell ennie egy csecsemőnek?

Erre nincs univerzális válasz. Az elegendő tejfogyasztást vagy tápszerfogyasztást csak a nedves pelenkák száma mutatja (24 órán belül 6 vagy több). A csecsemő általában pár hét alatt beáll egy étkezési ritmusra, amelyben 24 órán belül hatszor-hétszer eszik.  Azt tudniuk kell az anyukáknak, hogy az újszülöttek jelek egész sorával mutatják, hogy készen állnak a szoptatásra (pl. fokozott ébrenlét és aktivitás, gyors szemmozgás, ajkak mozgatása, mell keresése, kéz szájbavétele, szájmozdulatok, cuppogás, csendes mozgolódás, nyugtalanság, sóhajtozás és sírás), az anyukáknak pedig ezeket fel kell ismerniük és reagálniuk kell rá. Azt tudni kell, hogy a sírás az éhségnek nem az első jele, hanem már egy kései jele.

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek