Címoldal > Szoptatás > 7 dolog, amelyek miatt az újszülöttek anyukái gyakran aggódnak

7 dolog, amelyek miatt az újszülöttek anyukái gyakran aggódnak

Az újszülött fejformája furcsának tűnik

Egy kerekded fejű, rózsaszín orcájú, aranyos újszülöttet várt, azonban a születést követő pár napban a csecsemője nem egészen így néz ki. Lehet, hogy az újszülött fejének a formája szabálytalannak tűnik (hosszúkás), de ez azért van, mert valószínűleg néhány órára az anya medencéjében összeszorult. Legyünk türelmesek: nemsokára kialakul a baba normális fejformája.

Az újszülöttnek hideg a keze és a lába

Mielőtt túlzottan is felfűtjük a lakást vagy újabb takarót teszünk az újszülöttre, ellenőrizzük a mellkasát. Ha ezen a területen meleg és rózsaszín a bőre, akkor nem fázik. Az újszülött keringése még fejlődésben van, és egyelőre több vér jut a létfontosságú szervekhez, mint a végtagokhoz. Akár három hónapba is telhet, hogy az újszülött vérkeringése a méhen kívüli élethez megfelelően alakuljon.

Az újszülött ajkán kis hólyag, úgynevezett szopópárna nőtt

Az intenzív szopómozdulatok miatt (akár a mellen, akár a cumisüvegen), sok újszülött ajkán kis hólyag alakul ki. Ez a szopópárna az újszülöttnek nem okoz kellemetlenséget, de ettől kicsit keményebb lesz az ajka, ami megkönnyíti a szopást.

Az újszülött szokatlanul lélegzik

Kezdetben sok szülő többször is ellenőrzi a baba légzését éjszaka. Gyakori, hogy az újszülött rövid szünetet tart a légzésben, majd egy ideig gyorsabban veszi a levegőt. A 20 másodpercig tartó szünetek még normálisak. A hatodik héttől az újszülöttnél már egy jóval rendszeresebb légzésminta alakul ki.

Az újszülött sokat tüsszent

Egy idősebb hölgy azt javasolta, hogy adjunk több ruhát a babára, mert tüsszögött? Nem szabad aggódni: az újszülöttek sokat tüsszentenek, de ennek nem valamilyen betegség vagy megfázás az oka. Egyszerűen így tisztítják meg az orrjáratukat és a légutakat a levegőből odakerülő apró részecskéktől.

Az újszülött széklete folyékony

Az anyatejes csecsemők széklete szemcsés, mustárságra, eléggé folyékony, és nem áll össze. A tápszeres babák széklete kicsit sűrűbb és barnás színű. Egyes csecsemőknek naponta akár 10-szer is lehet székletük, másoknak csak néhány naponta. Ez mind normális, ha a csecsemő testsúlya megfelelően növekszik, és jól érzi magát.

A csecsemő állandóan éhes

A szülés utáni első hetekben úgy érezhetjük, hogy mást sem csinálunk, csak egész nap a babát etetjük. Az anyatejes újszülöttek gyakrabban akarnak enni, mert az anyatejet könnyű megemészteni, és a gyomruk is kicsi, így egyszerre nem tudnak sokat enni. Ugyanakkor gyorsan nőnek és fejlődnek, és ehhez sok energiára van szükségük. Az első hat hónapban a csecsemő megduplázza a testsúlyát, egyéves korára pedig megháromszorozza. Ha gondok akadnak a szoptatással, akkor sem szabad kétségbe esni. Szerencsére a gyógyszertárakban kapható jó minőségű anyatejpótló tápszer. A gyógyszertárban megfelelő tanácsot is kaphatunk a gyógyszerésztől arra vonatkozóan, hogy a mi csecsemőnk számára melyik lenne a legmegfelelőbb tápszer. 

 

 

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek