Címoldal > A várandósság tervezése > Vitaminok és ásványi anyagok a várandósság előtt és alatt

Vitaminok és ásványi anyagok a várandósság előtt és alatt

A kiegyensúlyozott és változatos étrendnek biztosítania kell az egészséges nő számára az összes szükséges makro- és mikrotápanyagot. Sajnos a modern életmód nagyon gyakran nem teszi lehetővé a helyes étrendet, ezért beszélünk ma nemzetközi szinten bizonyos tápanyagok hiányáról, elsősorban a vas, a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és a cink esetében. A terhességet tervező nők és a várandós nők mindig beletartoznak a mikrotápanyag-hiány kockázati csoportjaiba, ezért javasoljuk étrend-kiegészítők szedését számukra.

Kiegészítők – igen vagy nem?

A helyes és kiegyensúlyozott étkezés mellett – amely magába foglalja az összes élelmiszercsoport fogyasztását – a terhesség tervezése során is javasolt folátok, ideális esetben fémfolátok, omega-3 zsírsavak bevitele, és ha a terhességet télen tervezzük, a D3-vitamin szedése is fontos.

A fogamzás előtti időszakban az egyik legfontosabb vitamin a folsav. Ennek a vitaminnak a hiánya okozza a magzati velőcső záródásának rendellenességeit, ezért a gyermek egész életen át tartó betegséggel (spina bifida) születik (a gerinc záródásának rendellenessége).  Ez az oka annak, hogy a folátok bevitele fontossá vált, ami jelentősen csökkentette az ilyen rendellenességek előfordulását. Habár, más tápanyagok hiánya is okozhatja a terhesség rendellenes lefolyását és a magzat nem megfelelő fejlődését. A vashiány a nők csaknem 40% -át érinti, és a terhes nők 75% -ában a vérszegénység az oka, a D-vitamin hiány pedig a terhes nők 20-50%-ánál jelentkezik, ami kapcsolódik a preeclampsiához (magas vérnyomás, proteinuria) és alacsony csontsűrűséghez a gyermekben. Ezért már évtizedek óta elérhetők a prenatális étrend-kiegészítők, amelyek biztosítják a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, amelyek kulcsfontosságúak a megfelelő tápanyag-szint, a kiegyensúlyozott terhesség és a magzat megfelelő fejlődésének fenntartásához.

A legfontosabb tápanyagok hiánya a várandósság alatt

A várandósság az egyik legigényesebb időszak a női szervezet számára, mert ebben az időszakban növekszik szinte az összes mikrotápanyag igény, és ez folytatódik a szoptatás ideje alatt is. Ezenkívül bizonyos tápanyagok szükséglete a szoptatás során még nagyobb, mint a terhesség alatt, például az A- és C-vitamin, valamint a cink, a jód és a szelén.

Az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele kulcsfontosságú minden ember egészségéhez. Az omega-3 zsírsavak hiánya vagy nem megfelelő egyensúlya számos egészségügyi problémát okoz. Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló és immunmoduláló hatásúak, bizonyított, hogy a dokozahexaénsav (DHA) zsírsav szerepet játszik a gyermek agyának és látásának fejlődésében a terhesség alatt és az első két évben. Ezért tartalmaznak a kismama vitaminok és szoptató anyák számára kifejlesztett étrend-kiegészítők gyakran DHA-t.

Az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin, a B12-vitamin, a folátok és a vas hiánya a terhesség alatt szövődmények kialakulásához vezethet, és bizonyított, hogy ezen tápanyagok megfelelő bevitele jelentősen csökkenti a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.

Ajánlott a terhesség tervezésekor, terhesség alatt és után az étrend-kiegészítők szedése. Ez különösen fontos azoknak a nőknek, akik intenzív fizikai munkát végeznek (fitnesz edzők, óvodai tanárok, ápolók stb.), akik speciális étrendet követnek (vegán, vegetáriánus, LCHF vagy keto diéta), valamint akik nagy pszichológiai stressznek vannak kitéve munkájuk vagy életmódjuk által. A prenatális időszakban szedett multivitaminok és ásványi anyagok csökkentik annak esélyét, hogy a terhesség vitaminhiánnyal kezdődjön és ez a kialakuló hiány fennmaradjon a terhesség és szoptatás alatt.

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.