Címoldal > A várandósság tervezése > A várandósság tervezése

A várandósság tervezése

A várandósságra való felkészülés - a magzat megfelelő fejlődéséről való gondoskodás már a fogamzás előtt kezdődik

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem sokkal hamarabb, már a fogamzás előtt. Az anya egészséges táplálkozása jelentőséggel bír a fogamzás és a várandósság egészséges lefolyásához. A kiegyensúlyozott táplálkozás, fizikai aktivitás és a mérsékletes életmód jelentősen hozzájárul a nők egészségének megőrzéséhez.

A túlzott étkezés és mozgásszegény, egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás) növeli a túlsúlyt, a terhességi diabéteszt, magas vérnyomást és a PCO-szindróma kockázatát és folát (folsav) hiányt okozhat a fogamzás előtti időszakban.

Az anya túlsúlya jelentősen kihat a terhesség kimenetelére, csakúgy az anya, mint a magzat számára. Növeli a terhességi diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Az anya túlsúlya nem csupán a saját egészségére van negatív hatással, hanem a magzatra is és növeli a későbbi halva szülés, abortusz ill. a császármetszés szükségességének valamint a gyermek későbbi elhízásának valószínűségét. A magas vérnyomás lassíthatja a magzat növekedését illetve a koraszülés veszélye is megnő.

A policisztás petefészek szindróma tíz nő közül egyet érint, ami összefügg az anyagcserezavarral, többek között rendszertelen menstruációt, terméketlenséget, magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát, szív-keringési betegségeket és 2. típusú diabéteszt idézhet elő. A policisztás petefészek szindrómában szenvedő nők többségénél, akár túlsúlyos, akár normál testsúllyal rendelkezik, a hasi szövetekben kifejezett zsírlerakódás alakult ki. Az ilyen panaszok esetében az étkezés és a fizikai aktivitás jelentős szerepet játszik. Fontos megfelelő zsírsavakat (Omega-3) szedni és ezzel egyidejűleg a transz-zsírsavak bevitelét csökkenteni, mert ezek túlzott bevitele terméketlenséget okozhat.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő életvitel, és az anya normál testsúlya döntő az egészséges fogamzás, várandósság és az újszülött egészsége szempontjából. Várandósság alatt a megfelelő súlynövekedés biztosítja a magzat optimális fejlődését. Várandósság alatt a nagyobb testsúly ingadozásokat el kell kerülni.

1. táblázat: Testsúlynövekedés a terhesség ideje alatt (teljes- és heti testsúlynövekedés a második és a harmadik harmadban)

 

Sovány
BMI* < 18,5

Normál testalkatú
BMI 18,5–24,9

Túlsúlyos
BMI 25–29,9

Erősen túlsúlyos
ITM > 30

Teljes súlynövekedés (kg)

12,5–18

11,5–16

7–11,5

5–9

Heti testsúlynövekedés a 2. és 3. harmadban (kg)

0,44–0,55

0,35–0,50

0,25–0,30

0,20–0,25

* BMI (Testtömegindex) = testsúly (kg) / magasság (m)2

A kismama energiaszükséglete a Body-Mass-Index (BMI) -től függ. A terhesség végéig várható testtömeg emelkedést a normál BMI esetén, a magzathoz és a magzatvízhez kell hozzáadni. A terhesség végéig a súlynövekedés a következők szerint oszlik meg: Mell - 0,5 kg, méhlepény - 0,6 kg, magzat - 3-3,5 kg, magzatvíz - 1 kg, anyaméh - 1 kg, megnövekedett vérmennyiség - 1,5 kg és extracelluláris folyadék - 1,5 kg; az ezeken kívül eső további testtömeg-növekedés a felhalmozódott zsír. Terhesség alatt a nemi hormon a gyermek hőizolációja céljából növekvő zsírlerakódást idéz elő. A zsír energiatartalékként raktározódik és ellazítja a simaizmokat, mely következményeként a táplálék szállítása lelassul az emésztőrendszeren keresztül, ami által megnő a tápanyagfelvétel igénye. A nagyobb ösztrogén mennyiség ezzel szemben gondoskodik a megfelelő fejlődésről, támogatja a víz visszatartását. Mindkét hormon segíti a sikeres tejképződést.

A várandósság tervezését beszélje meg nőgyógyászával. A kielégítő mennyiségű folát (a folsav egyik formája) biztosítása érdekében azt tanácsoljuk, hogy a várandósságot tervező nők a várandósság előtti három hónapban és a fogamzást követő további három hónapban naponta 400 μg folsavat vegyenek be. Ezen kívül fontos a megfelelő vasfelvétel, mert a vasszegény étkezés peteérési problémákat okozhat, ami hátráltathatja a fogamzást. Vasat tartalmaznak a zöld zöldségek, szárított gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, szárnyasok, vörös húsok, kagylók és halak.

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.