Címoldal > A várandósság tervezése > A terhességre való felkészülés és a várandósság első jelei

A terhességre való felkészülés és a várandósság első jelei

Ön az első gyermekére gondol, és minél többet meg szeretne tudni arról, hogyan készüljön a terhességre, és hogy mi vár Önre a várandósság 9 hónapjában. Nagyon jó, hogy érdeklődik és készül a baba érkezésére. A legjobban úgy készülhet fel a terhességre, ha odafigyel magára, lazít, jól alszik, szerető környezetben van és nem aggódik folyamatosan.

5 jó tanács a várandósságra való felkészüléshez

A gyermekvállalásról szóló döntés az egészséges életmód melletti elköteleződést is jelentheti (amelyet a gyermek megszületése után is folytatni kell). Tegyen ígéretet a friss levegőn végzett rendszeres mozgásra, valamint a változatos és egészséges étkezésre és tartsa is meg ezt az ígéretet. Összeállítottunk Önnek 5 jó tanácsot a várandósságra való lehető legjobb felkészüléshez.

1. Vessen véget a rossz szokásoknak!

Szabaduljon meg a rossz szokásaitól, szokjon le a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról, csökkentse az elfogyasztott kávé és fekete tea mennyiségét! 

2. Legyen aktív!

Menjen hosszú sétákra a friss levegőn mindennap, és a terhesség közben, majd a babával is folytassa a mozgást! Ezzel csökkenti a stresszt, biztosítja az egészséges testsúlyt, amely fontos a megfelelő vérnyomás fenntartása érdekében és segít a terhességi diabétesz elkerülésében is.

3. Táplálkozzon változatosan és egészségesen! 

Szerepeljen az étrendjében lehetőleg minél több zöldség és gyümölcs, minőségi fehérje, teljes kiőrlésű gabona és egészséges zsír. A terhesség alatt az anya teste a magzat vérkeringéséhez is biztosítja a vért, ezért nagyon fontos, hogy elegendő vasat fogyasszon, hiszen annak kulcsszerepe van a vörösvérsejt és a hemoglobin termelésében. Vasat tartalmaz a máj, a hús és hústermékek,  hüvelyesek,  gabonák, a tenger gyümölcsei, a sötét levelű zöldségek és a szárított gyümölcsök.

4. Szedjen folsavat!

A legfontosabb figyelmeztetés, ha teherbe szeretne esni, hogy minél előbb kezdjen el folsavat szedni, legalább a tervezett terhesség előtt 3 hónappal. A folsav csökkenti annak az esélyét, hogy a gyermek velőcsőzáródási rendellenességgel szülessen, amely a gerinc és az agy összeköttetését érinti. Folsavat tartalmaz a brokkoli, a spenót, az avokádó és a spárga, de étrendkiegészítőkben is megtalálható a terhességre való felkészüléshez szükséges többi tápanyag mellett.

5. Kövesse a menstruációs ciklusát! 

Hallgasson a testére és kövesse figyelemmel a menstruációs ciklusát! Ez az egyetlen módja annak, hogy nagyjából tisztában legyen azzal, mikor vannak termékeny napjai; ez a ciklus első napjától számított 14. nap környékén van. Ovulációs tesztet is használhat erre a célra.

A terhesség első jelei: a görcsöktől a reggeli rosszullétekig 

A petesejt megtermékenyülése után tapasztalhatók lesznek a terhesség első jelei, köztük az enyhe vérzés, vagy akár a menstruációs görcsökhöz hasonló görcsök.

A terhesség első jelei között szerepel a mellek változása is. Megduzzadnak, fájdalmasak és érzékenyek lehetnek, és akár úgy is érezheti, hogy az eddigieknél nehezebbek. Terhes nőknél előfordul, hogy a mellbimbó körüli bimbóudvar sötétebb lesz.

A fáradtság megszokott dolog a terhességben, és már az első héten elkezdődhet. Gyakran előfordul a progeszteron nevű hormon magas szintje miatt, és befolyásolhatja még az alacsony vércukorszint, az alacsony vérnyomás és a fokozott vértermelés is. Ezért a terhes nőknek sok pihenést, valamint fehérjében és vasban gazdag étrendet javasolunk.

A reggeli rosszullét a terhességgel járó legismertebb kényelmetlenség, de ennek a neve megtévesztő. A rosszullét ugyanis nem fordul elő mindenkinél, és nem (csak) reggel tapasztalható.

Arról is biztosan hallott már, hogy vannak olyan terhes nők, akik érdekes módon rákívánnak bizonyos ételekre. Van, aki édes ételt kíván, van aki savanyút, vagy megszeret valamit, amit előzőleg nem szeretett - vagy éppen fordítva. Ez is a hormonális változásokkal magyarázható.

A terhesség legegyértelműbb jele természetesen a kimaradó havi ciklus. Ez sem feltétlenül a terhesség jele, hiszen a vérzés kimaradását okozhatja például a testsúly változása, hormoningadozás, fáradtság, stressz vagy a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása. Ezért is ajánlott a terhességről terhességi teszt elvégzésével megbizonyosodni, továbbá fel kell keresni a nőgyógyászt is, aki már biztosan meg tudja állapítani a terhességet.

Legyen a gyermekvárás életének egyik legszebb időszaka!

A terhességgel járó lehetséges kellemetlenségek ellenére javasoljuk, hogy hallgasson a testére, és élvezze azt az időszakot, amikor egy új életet hord a szíve alatt. Pihenjen, mozogjon, táplálkozzon egészségesen, és ne aggódjon olyan dolgok miatt, amelyeket nem tud befolyásolni. Figyeljen önmagára, a társára és az új családtag érkezésének előkészítésére.

A terhesség előtt, a terhesség alatt és a szoptatás időszakában is szedje a Novalac Prenatal kapszulát, amely egy kapszulában tartalmazza a baba egészséges fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot - folsavat, vasat és DHA omega-3 zsírsavat, amelyek biztosítják a gyermek agyának és látásának egészséges fejlődését.

Novalac prenatal kapszula megrendelése. 

A várandósság tervezése

Az újszülöttről való gondoskodás nem a megszületés után kezdődik, hanem már sokkal hamarabb, a fogamzás előtt. Az anya egészségi állapota és táplálkozási szokásai nagyban befolyásolják a várandosság és a szülés sikeres lefolyását.

További részletek

Várandósság

Az egészséges táplálkozás minden életkorban a jó egészség és a jó közérzet alapja, de mindenek előtt a várandósság ideje alatt, amikor a tápanyagok az anya szervezetéből jutnak el a magzathoz. Mivel elsősorban a magzatot kell ellátni minden szükséges tápanyaggal, nagyon fontos, hogy az anya saját étkezését ehhez a megnövekedett igényhez igazítsa.

További részletek

A Novalac Prenatal kapszula étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.